REISKAtex / LAB

12.11.2020

Tekstiilijätteen/poistotekstiilin tunnistus- ja lajittelulaitteisto.

Kävimme Mariannen kanssa torstaina 12.11.2020 haastattelemassa REISKAtex-laitteen projekti-insinööriä Niko Rintalaa sekä videokuvaamassa koneen käyttöä ja toimintoja. Olipahan muuten hieno laite ja kokonaisuus! 


REISKAtex-projekti lähti liikkeelle vuonna 2015 Lahden ammattikorkeakoulussa ja laitteen kehitys sai useita yhteistyökumppaneita ja investointirahoitusta mukaan sen eteenpäin viemiseksi. Laitteen jatkokehitys tapahtui osana Telaketju-tutkimusprosessia vuonna 2017. Telaketju-projektissa kehitetään tekstiilinkierrätyksen ekosysteemiä Suomeen. Lahden ammattikorkeakoulun opiskelija Jaakko Zitting teki aiheesta opinnäytetyönsä, jossa tutkittiin tekstiilimateriaalien koneellisen tunnistuksen mahdollisuuksia ja kehittää lajittelutekniikkaa lähi-infrapunaspektoskopian (NIR) avulla.

Suomessa ei toistaiseksi ole tekstiilijätteen erilliskeräysvelvoitetta, joten poistotekstiili tällä hetkellä kulkeutuu siis polttoon enegiaksi joko yhdyskuntajätteen tai energiajätteen mukana. 

REISKAtex on tekstiilien tunnistus- ja lajittelulaitteisto. Tekstiilin tunnistus tapahtuu NIR-analytiikan avulla ja se löytää tunnistetun kuidun spektrikirjastostaan. Tunnistuksen jälkeen laitteisto kuljettaa liukuhihnalla tekstiiliä eteenpäin ja puhaltaa paineilman avulla tekstiilin oikeaan keräyslokeroon. Laitteen spektrikirjastosta löytyy villan, puuvilla, polyesterin ja viskoosin tunnistukseen tarvittavat tiedot, mutta sinne on mahdollista lisätä myös kuituja ja kuitusekoitteita.

Alla kuvia laitteesta sekä opetusvideo sen käytöstä.

Kirjoittanut: Marika Kettunen

Yhtä suomalaista kohden kertyy vuodessa yli 10 kg tekstiilijätettä, aika hurja määrä!

Video REISKAtex-laitteen esittelystä

Kiertotaloutta kolmosille - Mukkulankatu 19, 15210 Lahti, Suomi
Kaikki oikeudet pidätetään 2020
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita