BOOTCAMP
Mistä kaikki alkoi?!
Retkemme kohti projektimme alkua lähti liikkeelle syyskuun viimeisenä harmaana perjantaiaamuna. Saavuimme koululle ensin opettajan orientoitavaksi ja samalla tutustuen omaan tiimiimme. Suurin osa meistä olikin jo tuttuja toisilleen opiskellen samalla vuosikurssilla, mutta tälläinen allekirjoittanut uusi ''ekaluokkalainen'' tuli hämmentämään soppaa. Tiimiläiset kuitenkin kaikki tulivat hyvin juttuun ja oli helppo lähteä ideoimaan aiheen parissa. Koululla ajatukset lähtivät jo syyhyämään; mitä ja miten voisimme opettaa kolmosluokkalaisille kiertotaloutta! Aihehan on meille projektilaisille varsin tuttu ja tietoa pursuaa monien kurssien verran moodle-kurssialustasta. Kierrätys ja lajittelu nousi vahvasti ensimmäisenä mieleen ja lähdimme tämä mielessä kevyin askelin kohti tapaamaan meidän projektin yhteyshenkilöä Emma Marjamäkeä Mukkulan koululle. Siellä tulikin nopeasti selväksi, että lajittelu ja kierrättäminen on jo varsin tuttua kolmosluokkalaisille, sitä osataan opettaa ja siitä on tietoa tarjolla pilvin pimein. Plaah... se idea menikin sitten siinä. Saimme Emmalta kuitenkin melko hyvät eväät jatkoon ja selkeää tietoa siitä mihin suuntaan opetusmateriaalia kannattaa viedä. Hieman haikein askelin palasimme takaisin koululle ja pohdimme yhdessä miten ja miltä kantilta lähtisimme tarkastelemaan asiaa uudestaan. Ruokailun jälkeen tuntui, että saimme aivonystyrät taas hereille ja lähdimme hyödyntämään Emman ohjeita ja kehittelemään eri ideoita sekä väläyttelemään vähän hassujakin ajatuksia ilmoille.
Varmasti yhtenä suurimpana haasteena koimme opetettavan materiaalin sisällön luomisen juuri kolmosluokkalaisille. Miten näin nuoren oppilaan mielenkiinto pidetään yllä koko opetustunnin ajan? Törmäsimme tähän ongelmaan lähes jokaisessa vaiheessa ja päätimme jakaa opetustunnit selkeästi informatiiviseen osuuteen, videoon ja tehtävänantoon. Päätimme myös tällöin, että tarkastelemme kiertotaloutta yhden selkeän ja konkreettisen aiheen ympäröimänä, tekstiilien näkökulmasta. Tämä oli aihe, minkä olimmekin saaneet jo aikaisemmin JunnuYliopistolta, mutta vasta tässä kohtaa se alkoi tuntumaan varteenotettavalta vaihtoehdolta. Opetusmateriaalissa olisi tarkoituksena olla käsitteitä kiertotaloudesta 2-3 kpl per opetustunti, mielenkiintoinen video paikallisesta yrityksestä sosiaalisesta mediasta tutun henkilön esittelemänä tai maskotin esittelemänä. Myös opetustunnin aikana oppilaille annetut tehtävät mukavasti katkaisevat puuduttavaa tiedontulvaa ;)
Näillä ideoilla lähdimme Bootcampiltä kohti kotia iltapäivän puolella. Päivän aikana oli erittäin mielenkiintoista kuulla myös muiden projektien aiheista ja kehityssuunnitelmasta. Loppuviimein meidän projektin aihe alkoi tuntua aivan huipulta!
Ympäristöalan opiskelijat ja ympäristökasvattaja tapaavat luonnon keskellä!
Kirjoittanut: Marika Kettunen